Da ovo nisu bili EU izbori – Sabor bi bio sasvim drukčiji

Preuzeto sa HRT

Jučerašnji europski izbori završili su neočekivano lošim rezultatom vladajućeg HDZ-a i iznenađujuće dobrim SDP-a. I jedni i drugi osvojili su po četiri mandata, a Mislav Kolakušić, Hrvatski suverenisti, Živi zid te Amsterdamska koalicija po jednog zastupnika. Najveće iznenađenje izbora svakako je Mislav Kolakušić, dok je Ruža Tomašić osvojila najviše preferencijskih glasova.

Plenković: Ovo je jedna utakmica, prvenstvo se nastavlja 
Fenomen Kolakušić: Eurozastupnik koji želi biti i predsjednik i premijer 
Kopal: Naći ću odgovor na pitanje ‘Što ne znamo da ne znamo?’


Što su pokazali izbori za EP, što u taktici moraju mijenjati najjači igrači na političkoj sceni uoči predsjedničkih, zatim i parlamentarnih izbora, mogu li manje liste koje su dobile povjerenje birača na ovim izborima na tom valu nastaviti prema daljnjim uspjesima u Temi dana analizirali su stručnjakinja za komunikologiju Smiljana Leinert Novosel i politički analitičar Ivica Relković.

Što bi bilo da su ovo parlamentarni izbori?

Ivica Relković Temi dana preračunao je dobivene glasove na izborima za Europski parlament u mandate u Saboru. HDZ bi izgubio 10 do 12 mandata, a SDP bi ostao na istom. I suverenisti i Mislav Kolakušić bi završili na 13 do 15 mandata i ne bi imali puno gubitka glasova. Zastupnički klub bi imala Marijana Petir sa 4 mandata. Amsterdamska koalicija bi imala 5 mandata –  a svih pet bi bilo iz 8 izborne jedinice. Most bi završio sa 2 mandata (iz 9. i 10. izborne jedinice), a Božo Petrov i Miro Bulj bili bi jedini zastupnici Mosta.

Relković: ‘Crnog labuda’ su primijetili ranije

– Došlo je do drmanja HDZ-a i čišćenja te stranke od desnog krila. HDZ danas više liči na stranku Angele Merkel. HDZ mora odlučiti kome će se okrenuti te se zabrinuti činjenicom da je nestao iz gradova, smatra Smiljana Leinert Novosel. Ivica Relković kazao je kako svi moraju analizirati što im se dogodilo jer je “Davor Bernardić povjedu odnio na autogolu HDZ-a”. Ivica Relković je kazao kako su u HDZ-u ‘crnog labuda’ primjetili ranije, što se vidi iz toga da su tjedan dana prije izbora promijenili retoriku. 

Kolakušić mjehur od sapunice?

Smiljana Leinert Novosel smatra da je SDP na izborima samo potvrdio na 18 posto biračkog tijela na koje inače mogu računati. Ivica Relković je dodao kako bi pogubno SDP-u bilo da promijeni smjer. Ono što trebaju napraviti jest da sjednu i dogovore se kako da i  stranka i Klub zastupnika funkcioniraju na identičan način. I za Leinert Novosel i za Relkovića zvijezda izbora je Ruža Tomašić, a najveće iznenađenje Mislav Kolakušić.

– S njim smo dobili priču koja je ljudima privlačna. Međutim njegova obećanja se tiču njega samog, nema tima koji stoji iza njega. Njemu je bitna intriga i enigma. Najbolje što mu mogu servirati velike stranke jest da mu serviraju materijal za takve intrige, kazao je Ivica Relković. Smiljana Leinert Novosel smatra kako se kod Mislava Kolakušića trenutno radi o ‘jednom velikom mjehuru od sapunice’ za koji se ne zna kako će završiti.  Politolog Dražen Lalić kazao je da je postotak od 22,92 posto glasova neuspjeh za HDZ, da je najveće iznenađenje izbora uspjeh Nezavisne liste Mislava Kolakušića te da se MOST može smatrati najvećim gubitnikom. Ocijenio je da je HDZ imao cilj dosegnuti 5 mandata računajući da odaziv na izbore neće biti velik, te da će za njega glasati njegovo stranačko tijelo. Nezabilježeno je, dodao je, i da su dvije stranke HDZ i SDP zajedno dobile tako malen broj glasova.

Rezultati su, zaključuju Lalić i Anđelko Milardović, pokazali da se dogodila i fragmentiranost biračkog tijela u Hrvatskoj. Komentirajući uspjeh Hrvatskih suverenista, Milardović je kazao da je on posljedica politike predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića unutar stranke – na izbornu listu nije stavio onaj dio političke prezentacije desnoga krila HDZ-a nego je igrao na dvostruku kartu, proeuropsku prema vani s Angelom Merkel, a unutar stranke dosta autoritarnu i dvojbenu. Milardović primjećuje da se fragmentiranost dogodila i lijevim političkim opcijama, no zaključio je da u malim strankama koje su dobile između 4 i 5 posto nema političke snage.

Žarko Puhovski je pak rekao da izborni rezultati prate i europske trendove, a ti su da ljevica slabi, a da jača populizam i radikalna desnica. “Izvan očekivanja je jedino uspjeh Kolakušića, on pokazuje da je Hrvatska na žalost tipična članica EU u kojoj je umjerena desnica i dalje u prosjeku najjača te da raste ekstremna ljevica i populizam”, smatra Puhovski.

Scroll to Top