Novo izdanje Anđelka milardovića

Institut za europske i globalizacijske studije , Zagreb,  2024.
Format knjige: 16×25
Tvrdi uvez, 179 stranice
Poštarina 5€ za HR i SLO (iznad 55€ besplatna poštarina)
Knjigu je moguće kupiti u Sveučilišnoj knjižari i antikvarijatu Dominović u Zagrebu(Hrvatske bratske zajednice 4, zgrada NSK-a), te na www.knjizara-dominovic.hr

ISBN 978-953-50473-0-8
CIP dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice pod brojem 001162464

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige prof.dr.sc.Anđelka Milardovića

GLOBALIZACIJA I EUROPA NA RASKRIŽJU. EUROPA OD VOLJE ZA MOĆI DO VOLJE ZA NIŠTA.

Utorak, 11. lipnja u 12 sati, u Kući Europe u Zagrebu, Augusta Cesarca 4

O knjizi će govoriti prof. dr. sc Mislav Kukoč, izv. prof. dr. sc. Miro Kovač, bivši ministar vanjskih i europskih poslova i autor, prof.dr.sc Anđelko Milardović.

Organizatori promocije su Hrvatski P.E.N. Centar i Institut za europske i globalizacijske studije Split – Zagreb
Veselimo se Vašem  dolasku !

Globalizacija i Europa na raskrižju
Europa od volje za moći do volje za ništa

Biografija

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Anđelko Milardović (1956. Ogulin), politologiju je studirao u Ljubljani i Zagrebu. Godine 1981. diplomirao
je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kod profesora Davora Rodina s temom Znanost
kao proizvodna snaga .
Na istom fakultetu 1986. uspješno je obranio magistarski rad Pojam djelovanja u filozofskoj antropologiji
Arnolda Gehlena kod profesorice Branke Brujić.
Dana 10. listopada 1989. doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Doktorat
Spontano i institucionalno političko djelovanje. Sociologijsko političko i politologijsko određenje dva
modaliteta političkoga djelovanja obranio je kod profesora Vukašina Pavlovića.

Recenzije knjige

Može li Europa kao kolijevka ideja slobode, jednakosti, pravednosti i ljudske solidarnosti spram Drugoga još uopće biti mjerodavnim subjektom autentične volje za moć bez pada u bezdan populizma i pseudo-moralizma nove geopolitike koja postaje prijetnja njezinoj demokratskoj legitimnosti? Knjiga Anđelka Milardovića otvara nove horizonte izvan puke znanstvene akribije i gotovo nužnog tona kulturnoga pesimizma u prijelomnim vremenima obrata u biti dosadašnjeg tijeka povijesti.

Pred čitateljem je obuhvatno znanstveno-kulturološko djelo u kojemu autor, akribijom vrsnog analitičara iz područja društveno-humanističkih znanosti, poglavito politologije, ali i kulturologije, političke sociologije, socijalne i političke filozofije, sustavno analizira probleme i fenomene suvremenog svijeta u jeku epohalnih cikličko-povijesnih mijena globalizacije i deglobalizacije, s posebnim naglaskom na predmnijevanu mračnu perspektivu Europe – kao stare gospođe koja je, uslijed vitalističkog truleža, frivolnog hedonizma, izopačenih vrijednosti, utonula u ciklus dekadencije, gubljenja identiteta i samouništenja – od volje za moć do volje za ništa. Ova složena minuciozna i kompetentna interdisciplinarna raščlamba fenomenologije suvremenog svijeta pisana je, međutim, pitkim i pristupačnim žurnalističkim stilom, garniranim humorno-satiričkim i sarkastičnim doskočicama i metaforama, kojim će jamačno, uz stručni auditorij, privući pozornost i intelektualno znatiželjnog čitateljstva širokoga spektra.

Sveobuhvatna, duboka, pronicljiva i oštra - knjiga Anđelka Milardovića vodi čitatelje na misaono putovanje kroz složeni mozaik izazova suvremene Europe, od valova globalizacije preko rastućeg populizma pa sve do nove geopolitičke dinamike, nudeći kritički pogled na prošlost, sadašnjost i neizvjesnu budućnost kontinenta na raskrižju."

Javni nastupi autora za vrijeme pisanja knjige 2019-2022.

Utjecaj Rusije na Balkanu

Rat Rusije protiv Ukrajine i njegov utjecaj na Europu

Promocija Split, 4.6.2024.

Promocija Zagreb, 11.6.2024.

Riječ urednika

Mislav Vušković, Institut za europske i globalizacijske studije, voditelj Geopolitičkog foruma (GEOFOR)

Hrvatsku kulturnu i čitalačku javnost, a napose onu koja s posebnom pozornošću prati sociopolitičke promjene koje naše društvo i civilizacija, država i kontinent proživljavaju ne treba posebno upoznavati s politološkim djelom prof.dr.sc. Anđelka Milardovića, kao što ju ne treba ni čuditi da je prof. Milardović i ovog puta među prvima htio dati interpretativni okvir i metodološki alate za shvaćanje sadašnjeg trenutka u svoj njegovoj višeslojnosti. Kontinent Europa, politički entitet Europska unija, europske nacionalne države i europski narodi su u krizi. Osim što nam je to kao Europljanima jasno, i sami europski čelnici nam to iz dana u dan sve otvorenije govore. Međutim, ne čini se da imaju neko spremno rješenje, zacrtani put ili plan kojim bi nas izvukli iz nikada kompleksnije i složenije krize u koju smo zapali, možemo slobodno kazati, kao europska civilizacija. Razvidno je da je jedan od glavnih razloga zašto se rješenje europske krize i krize Europe ne nazire, barem ne od strane njenih čelnika, jest zato što joj ni oni sami ne poznaju uzroka. Nisu ga u stanju objasniti samima sebi, svojim narodima i građanima, svojim institucijama. Tome je tako, jer nijedan europski čelnik – ne govorimo od državnicima, jer takvih odavno nema – nije u stanju sagledati društvo kao rezultat i odnos, kako bi kazao Edmund Burke, onih koji sada žive, koji su nekada živjeli i koji će tek živjeti. Riječ je o gotovo teološkom, trojednom pogledu na društvo; svaka od te tri zasebne stvarnosti jest društvo samo po sebi, a ipak tek sve tri sjedinjene čine puninu biti jednog društva. Aktualizacija toga jest povijesni hod jednog naroda, države, kulture ili civilizacije. Ako jedna civilizacija svjesno odustane od tog hoda i krene brisati svoju povijest, ne zna kamo ide, jer ne zna odakle je došla, jer ne zna gdje je. To se danas događa Europi. Prof.dr.sc. Anđelko Milardović nam u svojoj novoj knjizi Globalizacija i Europa na raskrižju: Europa od volje za moći, do volje za ništa odgovara upravo na ta pitanja. Što se događa s Europom, odakle dolazi njeno odustajanje od same sebe, kada se i zašto ono dogodilo i – najvažnije od svega – što nas čeka na kraju tog samonametnutoga civilizacijskog nihilizma. U trenutku kada smo pozvani izaći i na europska birališta u lipnju 2024.godine, nova knjiga prof.dr.sc. Anđelka Milardovića Globalizacija i Europa na raskrižju: Europa od volje za moći, do volje za ništa neophodan je putokaz za razumijevanje sadašnjeg trenutka, ali i budućih opasnosti.

Narudžba knjige

Knjige možete naručiti na stranici KNJIŽARE DOMINOVIĆ plaćanje pouzećem ili karticom. Poštarina 5€ za HR i SLO (iznad 55€ besplatna poštarina)

Kontaktirajte autora

Prof.dr.sc. Anđelko Milardović
Mob: +385 98 830 122
E-mail: anmilard@gmail.com
Scroll to Top