POMPEO ODRŽAO ŽESTOK GOVOR: Pozvao Europljane da izaberu slobodu umjesto kineske tiranije: ‘To je lupeška zemlja’

Preuzeto sa Net.hr

Pompeo pozvao Europljane da izaberu ‘slobodu’: ‘Demokracije koje ovise o autoritarnim režimima nisu vrijedne da se zovu demokracije’

Američki državni tajnik Mike Pompeo održao je danas jedan od najžešćih govora u kojemu je napao Kinu i pozvao Europljane da izaberu “slobodu” umjesto “tiranije” koju želi nametnuti ta “lupeška” zemlja. “Kineska Komunistička partija želi vas natjerati da birate” između Sjedinjenih Država i Kine, upozorio je u virtualnom nastupu na summitu o demokraciji u Kopenhagenu.

“Ne možemo povezati te dvije alternative a da sebe ne zaniječemo. Demokracije koje ovise o autoritarnim režimima nisu vrijedne da se zovu demokracije”, istaknuo je uoči sastanka na vrhu u ponedjeljak na kojemu će sudjelovati čelnici europskih ustanova i kineski premijer Li Keqiang.

“Nadam se da ću čuti više otvorenih izjava iz Europe u vezi s kineskim izazovom” kako ne bi bilo “zbrke u izboru između tiranije i slobode”, dodao je.

KINEZI EKSPRESNO ODGOVORILI WHO-U: ‘Novinski izvještaji da smo kasnili s informacijama o COVIDU-19 u potpunosti su neistiniti’

Je li Europa popustljiva prema Kini?

Sjedinjene Države zadnjih mjeseci optužuju Europu da je popustljiva prema Kini iz straha da ne izgubi pristup njezinu golemom tržištu. Taj je spor imao važno mjesto u razgovoru koji je Pompeo u ponedjeljak imao s europskim kolegama, za koji je državni tajnik u petak priznao da je bio “oštar”.

“Europska unija se mora pozicionirati u trenutku kada su napetosti između SAD-a i Kine glavna tema svjetske politike dok jačaju pritisci da se ‘izabere njegova strana’ “, istaknuo je šef europske diplomacije Josep Borrell uoči tog susreta, ne želeći se “miješati u bilo kakav hladni rat” s azijskim divom. Nakon sastanka rekao je da je predložio “nastavak bilateralnog dijaloga o Kini” ali da još nije dobio odgovor američke strane.

Sve američke pritužbe

U petak je Pompeo nabrojao sve američke pritužbe na Kinu kojih je poveći broj. Kineska komunistička partija, “lupeški igrač”, “proglasila je kraj slobode u Hong Kongu kršeći” svoje međunarodne obveze, rekao je. Kineski predsjednik Xi Jinping “dao je zeleno svjetlo” za “kršenje ljudskih prava (muslimana Ujgura) kakvo nije zabilježeno od Drugog svjetskog rata”

Pompeo je usto optužio kinesku vojsku da potiče “eskalaciju napetosti na granici s Indijom” i da “militarizira Južno kinesko more”. Mike Pompeo koji odavno smatra Peking glavnim strateškim protivnikom Washingtona, podsjetio je da ga SAD drži odgovornim za “laži o koronavirusu” i za “širenje virusa u svijetu”.

Osudio je “pritiske” kako bi sve zemlje omogućile pristup kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huaweju koja je “alat za državni nadzor” što ga, po njegovu mišljenju, uspostavlja komunistička vlast.

TAJVAN POZVAO KINU DA SE SUOČI S VLASTITOM PROŠLOŠĆU: ‘Priznajte krvavo gušenje prosvjeda na trgu’

Ugrožavanje suvereniteta

Europljanima je poručio da kineske vlasti “otvoreno ugrožavaju” njihov gospodarski “suverenitet” tako što “kupuju važne infrastrukture” kao što je grčka luka Pirej. “Svako ulaganje kineskih javnih kompanija treba promatrati sa sumnjom”, upozorio je.

Na online Kopehnaškom summitu o demokraciji Pompeo je najavio da će se SAD u budućnosti prema Hong Kongu odnositi kao prema kineskom gradu a ne autonomnom teritoriju jer se prema njemu tako odnosi i Peking.

Izbori koji se trebaju održati u rujnu u Hong Kongu “reći će nam sve što trebamo znati o namjerama kineske komunističke partije glede sloboda u Hong Kongu”, rekao je.

Scroll to Top