Stručnjaci: Rezultati izbora pokazuju fragmeniranost birača i jačanje radikalne desnice

Preuzeto sa Glas Istre

Prijevremeni rezultati izbora za Europski parlament pokazali su fragmentiranost i lijevog i desnog biračkog tijela, kazali su Hini politički stručnjaci Dražen Lalić i Anđelko Milardović, dok Žarko Puhovski smatra da je trend u Hrvatskoj sličan onome u Europi – događa se slabljenje ljevice i jačanje populizma i radikalne desnice.

Prema prijevremenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), na izborima za EU parlament u nedjelju HDZ je dobio 22,92 posto glasova, lista SDP-a osvojila je 18,54 posto glasova,Hrvatski suverenisti su na trećem mjestu s 8,41 posto, Nezavisna lista Mislava Kolakušića dobila je 7,79 posto glasova, Živi zid 5,73, a Amsterdamska koalicija 5,36 posto.

Politolog Lalić kazao je, pod pretpostavkom da taj rezultat ostane i nakon obrade svih glasova, da je postotak od 22,92 posto glasova neuspjeh za HDZ, da je najveće iznenađenje izbora uspjeh Nezavisne liste Mislava Kolakušića te da se MOST može smatrati najvećim gubitnikom.

Ocijenio je da je HDZ imao cilj dosegnuti 5 mandata računajući da odaziv na izbore neće biti velik, te da će za njega glasati njegovo stranačko tijelo.

“Postotak glasača je razočaravajući – mislim da je to najniži postotak glasova koji je HDZ ikad samostalno dobio na izborima”, smatra Lalić.

Nezabilježeno je, dodao je, i da su dvije stranke HDZ i SDP zajedno dobile tako malen broj glasova.

“To znači da je došlo do razgradnje duopola, možda je počeo možda proces prestanka dominacije tih dviju stranaka u Hrvatskoj”, rekao je.

Rezultati su, zaključuju Lalić i Milardović, pokazali da se dogodila i fragmentiranost biračkog tijela u Hrvatskoj.

“Fragmentiranost glasova prisutna je i na ljevici i na desnici, što je loša vijest za dvije velike stranke” rekao je Lalić, dok Milardović smatra da je HDZ svojom politikom definitivno utjecao na fragmentaciju političke scene desnog spektra.

Komentirajući uspjeh Hrvatskih suverenista, Milardović je kazao da je on posljedica politike predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića unutar stranke.

“Plenković na izbornu listu nije stavio onaj dio političke prezentacija desnoga krila HDZ-a nego je igrao na ovu dvostruku kartu, kao proeuropsku prema vani s Angelom Merkel, a unutar stranke dosta autoritarnu i dvojbenu”, rekao je objasnivši da je vjerojatno jedan dio biračkog tijela glasovao za suvereniste, jer ne može podnijeti taj tip dvojstva u Plenkovićevoj politici.

Milardović primjećuje da se fragmentiranost dogodila i lijevim političkim opcijama, no zaključio je da u malim strankama koje su dobile između 4 i 5 posto nema političke snage.

Lalić smatra da je najveće iznenađenje izbora uspjeh Mislava Kolakušića kojemu su se prelili “prosvjedni” glasovi.

“Najveće iznenađenje izbora je Kolakušić, a dobio je “prosvjedne glasove”, kazao je i dodao da su za razliku od njemu, ideološki motivirani glasovi išli Hrvatskim suverenistima.

Dodao je da dobar rezultat Kolakušića postavlja pitanje što će on napraviti u vezi formiranja političke stranke, podsjećajući da iskustvo MOST-a, za kojeg smatra da je najveći gubinik ovih izbora, pokazuje da od protestnog glasanja teško napraviti dugotrajni, održivi i uspješni politički projekt.

Puhovski je pak rekao da izborni rezultati prate i europske trendove, a ti su da ljevica slabi, a da jača populizam i radikalna desnica.

“Izvan očekivanja je jedino uspjeh Kolakušića, on pokazuje da je Hrvatska na žalost tipična članica EU u kojoj je umjerena desnica i dalje u prosjeku najjača te da raste ekstremna ljevica i populizam”, smatra Puhovski.

Scroll to Top
Scroll to Top