UGLEDNI POLITOLOG ZA NET.HR O NAPADU PREDSJEDNICE NA VLADU: ‘Jasno je zašto je to napravila, ali njen retorički zaokret je čisti autogol’

Preuzeto sa Net.hr

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na tradicionalnom skupu u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji najoštrije do sada osvrnula se na rad Vlade premijera Andreja Plenkovića.

“Predugo stojimo, a drugi nas prestižu, ili nam sve više odmiču”, kazala je Grabar-Kitarović, pa još istaknula da smo nekada bili najrazvijeniji dio, a danas smo na 85 posto razvijenosti srednje i istočne Europe.

PREDSJEDNICA ŽESTOKO KRITIZIRALA RAD VLADE: ‘Hrvatska stoji, drugi je prestižu! Tko i gdje donosi, odnosno, ne donosi odluke?’

Oštra predsjednica i nonšalantni premijer

Osvrnula se i na nekonkurentnost u obrazovanju, apstraktne strukturne reforme “koje nitko ne doživljava”, upozorila je i na manjak kapaciteta državne i javne uprave, ali i manjak političke vizije i odlučnosti. “Mi kao dužnosnici trebamo ne samo osluškivati bilo naroda, nego ga i voditi”, kazala je predsjednica Republike, a tu njezinu rečenicu mnogi su iščitali kao najotvoreniju i najoštriju kritiku sadašnje Vlade.

S druge strane, premijer Plenković je poslovičnom nonšalancijom, kada su kritike u pitanju, odmahnuo na predsjedničine kritike rekavši ono, također poslovično, da će ih komentirati kada ih pažljivije prouči. “Ne vidim ništa dramatično, nema šušura koji želite iskreirati”, kazao je novinarima još nonšalantnije. No, predsjednici je ipak uputio neizravnu poruku rekavši kako “ima dojam da nisu svi razumjeli dubinu, korjenitost i dalekosežnost promjena” koje donosi Vlada.

PREDSJEDNICA KONTRA VLADE: ‘Povjerenstvo o Agrokoru treba nastaviti rad, to je jedan najvećih skandala u hrvatskoj povijesti’

“Njezina je kritika ovaj put na mjestu”

Predsjedničine kritike Plenkovićevoj Vladi, ali i sam rad Vlade te sve napetiji odnos Banskih dvora i Pantovčaka za Net.hr je komentirao politolog Anđelko Milardović, voditelj Instituta za europske i globalizacijske studije u Zagrebu.

“Najprije treba reći da je njihov tip odnosa atipična kohabitacija. Predsjednica komunicira sa šefom Vlade kao da je on član neke druge stranke. Drugo, takav tip komuniciranja upućuje na njezino blago distanciranje i od šefa Vlade i od stranke kojoj pripada. Na trećoj razini je njezin objektivni uvid u političko stanje i procese koji se referiraju na ovu Vladu u smislu odustajanja od bilo kakvih reformskih zahvata. To je ujedno i moj prigovor kao građanina, jer bez obzira na to što mislim o predsjednici, njezina je kritika ovaj put na mjestu. To je kritika neprovođenja reformi i odustajanja od ikakvih reformi što je nastavak kontinuiteta svih dosadašnjih vlada. Ako su neke reforme i bile pokrenute, one su bile minimalne”, kaže Milardović.

PLENKOVIĆ ODGOVORIO NA KRITIKE PREDSJEDNICE: ‘Nije rekla ništa dramatično… Ona mora artikulirati svoje želje’

 

Scroll to Top