Zašto je predsjednica u silaznoj putanji? ‘Provodi holivudsku demokraciju’

Preuzeto sa Tportala

Popularnost Kolinde Grabar Kitarović topi se nevjerojatnom brzinom. Prema najnovijem istraživanju političkih preferencija CRO Demoskop, predsjednicu najpopularnijom političarkom doživljava tek 14,3 posto ispitanih dok je taj postotak prije nešto više od godine dana, u kolovozu 2015., bio čak dvostruko viši. Jedan od rariteta je činjenica da se predsjednica našla tek na trećem mjestu popularnosti dok su njezini prethodnici uvijek bivali na prvom mjestu. Ispred nje su po popularnosti potencijalni mandatar, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i ‘nitko’, rubrika koju biraju anketirani građani kojima se ne sviđa – nitko

Politologa Anđelka Milardovića s Instituta za europske i globalizacijske studije ne čudi pad popularnosti predsjednice. Poručuje da estradizacija politike može proći u kampanji, no ne cijeli mandat.

‘Previše se trudila svima se svidjeti. Demokraciju je shvatila kao holivudsku demokraciju. Amerikanizirana može biti kampanja, no nisu ljudi blesavi’, misli Milardović. Smatra da Kolinda Grabar Kitarović zaslužuje ovo treće mjesto, ali da ne zaslužuje i drugi mandat. Poručuje da nešto znači činjenica da je već sada, ni na polovici mandata, na trećem mjestu.

Napominje da su osobe koje obnašaju predsjedničku dužnost obično najpopularnije jer nemaju previše ovlasti ni manevarskog prostora za donošenje odluka.

Što se Plenkovićeve popularnosti tiče, on je, misli Milardović, nagrađen zbog diplomatske vještine komuniciranja u odnosu na sugovornike. ‘Oni mu nisu konkurenti jer ih tretira kao dio tima… On drži kontrolu i na jedan način je rekao mostogradnji d.d. da može i bez njih. To je umijeće pregovaranja i političkog djelovanja’, kaže Milardović. Poručuje da bi mu nakon donošenja prvih odluka u Vladi rejting mogao naglo pasti.

Politički analitičar Boško Picula kaže da je Plenković trenutno na medenom mjesecu s biračima. ‘To treba iskoristiti na samom početku mandata. On je zapravo potpuno nova politička ličnost i može se očekivati da će još koji mjesec biti najpopularniji’, poručuje Picula. Popularnost Plenković može zahvaliti činjenici da se uz njega vežu ne samo promjene u stranci, nego i u obnašanju izvršne vlasti.

Što se tiče trenutne nepopularnosti Grabar Kitarović, Picula je oprezan i napominje da treba pričekati da se uspostavi novi odnos snaga. ‘Treba ipak pričekati, ovo je ocjena unutarstranačke i parlamentarne pobjede Andreja Plenkovića’, zaključuje Picula.

Kronologija pada popularnosti predsjednice prema CRO Demoskopu

-kolovoz 2015. 28,2 posto

-rujan 2015. 29,2 posto

-studeni 2015. 21,6 posto

-prosinac 2015. 21,5 posto

-veljača 2016. 24,6 posto

-svibanj 2016. 20,7 posto

-srpanj 2016. 17,1 posto

-kolovoz 2016. 16,2 posto

-rujan 2016. 15,9 posto

-listopad 2016. 14,3 posto

Scroll to Top
Scroll to Top