Dr. sc. Anđelko Milardović o politici premijera prema štrajku prosvjetara: ‘Ovakvim ponašanjem Plenković šteti kandidatkinji Grabar-Kitarović’

Preuzeto sa Narod.hr

“U mreži Prvog” o štrajku učitelja, njihovim zahtjevima, vladinim ponudama i mogućnostima ali i o tome kako će se štrajk odraziti na predsjedničke izbore govorili su politolog Anđelko Milardović i politički analitičar Ivica Relković.

U emisiju se javio i Marko Križanac, ravnatelj OŠ Marko Marulić iz Sinja koja je u petak prestala štrajkati. To što je štrajk prestao, ne znači da su njegovi kolege zadovoljni, kazao je. Štrajk u njegovoj školi bio je djelomičan, a demokratskim glasovanjem je odlučeno da i oni koji su štrajkali počnu održavati nastavu. Posebno su, dodaje – bili obazrivi prema sedmim i osmim razredima, a dodatni pritisak su izvršili i roditelji. Svi su oni u petak svoju djecu poslali u školu. Križanac, inače pripadnik HDZ-a kaže kako nije bilo nikakvih političkih pritisaka. Osobno, nije za nastavak štrajka iako ga je u početku podržavao.

“Plenković nije Margeret Thatcher, a prosvjetari nisu rudari”

– Uzroci štrajka su strukturni. Obrazovni sustav je potcijenjen i zanemaren. Politička oligarhija je zadnjih 27 godina potcijenila intelektualno-obrazovnu elitu i ona se bori za socijalni status i za dostojanstvo, kazao je Anđelko Milardović. Drugi uzrok štrajka je, smatra – nepravovremeno neprepoznavanje štrajka i nisko klizeći start premijera prema sindikatima. To nije u maniri jednog vladara, koji je u jednom trenutku pomislio da je Margaret Thatcher. Međutim, prosvjetari nisu rudari, dodao je. Smatra da ovakvim ponašanjem Plenković šteti kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović i može mu se drugi put javiti crni labud, zaključio je.

Smatra kako će se Vlada teško izvući iz ove situacije bez da poveća koeficijente. Sve pametne vlade ulažu u znanost, obrazovanje i kulturu, zaključio je. Nužnim smatra reviziju koeficijenata, jer nije normalno da neki “državni službenik u nekom državnom uredu za doček dobrodošlice ili netko sa srednjom stručnom spremom u nekoj agenciji ima koeficijent ‘boli glava’ u odnosu na prosvjetara”. Nisu svjesni koliko su svima nama zakomplicirali život, zaključio je Milardović.

“Manevarski prostor je gotovo nestao”

Ivica Relković kazao je kako je odbijanjem Vladine ponude izgubljeno vrijeme, a manevarski prostor je gotovo nestao. Dolaze predsjednički izbori, predsjedanje EU-om i Božić, a Vlada ga ne smije dočekati “poražena”. Podsjetio je da je ovo i zadnja godina mandata pa se Vlada mora prilagođavati cijelom nizu sličnih potencijalnih situacija. Smatra da Plenković ne bi smio izgubiti predsjedničke izbore, jer bi bio puno više ranjiv i vezano za unutarstranačke izbore. I on smatra kako je Plenković prema štrajku u početku odnosio “previše komotno”.

“Vlada će morati krenuti u reformu same sebe”

– Potpuno bi pogrešno bilo da se ‘druga tranzicija’ provede na način uranilovke – da svim društvenim skupinama damo sve. Moramo krenuti u vrednovanje, nije svaki rad isto vrijedan. Vlada će morati krenuti u reformu same sebe. Mi smo država s najviše ministarstava u Europi. Njemačka ih ima 14. U pitanju su i Uprave. Sve zahtjeva čišćenje. Iz Hrvatske se ne odlazi samo zbog novca, nego i zbog manjka perspektive. Odlaze visokoobrazovani ljudi koji sa sobom povlače i obitelji. Treba dijeliti, ali ne linearno. Moramo ući u problem organizacije države, kazao je Relković.

Scroll to Top