Milardović za Narod.hr: ‘Plenkovićeva lista za EU parlament ziheraški je potez šefa stranke koji želi sam sebe zaštititi’

Preuzeto sa Narod.hr

“Plenković je prema javnosti napravio pokušaj transformiranja i reformiranja stranke novim, mladim, ljudima. S druge strane, ne smije se zaboraviti priča o riziku jer on je s ovom ekipom sebe zaštitio, ali i potencijalno sebe ugrozio. Sebe je zaštitio jer, ako pođe sve krivo, on sebe nije izložio na prvom mjestu, a ako uspije onda taj uspjeh ide u prilog tezi o pokušaju transformacije stranke i lišavanja starih kadrova“, prokomentirao je za Narod.hr ugledni politolog Anđelko Milardović HDZ-ovu listu za europarlamentarne izbore.

 

(VIDEO) Raspudić o licemjerstvu Plenkovićevog HDZ-a: ‘Preko domoljublja kupe biračko tijelo, a onda te vrijednosti prostituiraju – primjer je Istanbulska konvencija’

Plenkovićevo isticanje Resslera pohvalno je, obrazovan je, mlad je, nema nikakvih repova, to sve izgleda na prvi pogled jako dobro, no, s druge strane Ressler može biti žrtveno janje, a prvo će svi gledati činjenicu da je Ressler Šeksov posinak, smatra Milardović.

“To je jedan ziheraški potez šefa stranke da bi sebe zaštitio od neuspjeha. On je trebao u svakom pogledu preuzeti odgovornost, sebe staviti na prvo mjesto, a Resslera tek na drugo”, nastavlja naš sugovornik.

Dodaje da Plenković u pozadini povlači poteze, dok je Resslera izložio poput “glinenog goluba”.

“Sad je Ressler glineni golub, može svatko u njega pucati, a ovaj iz grupe, u pozadini Il principe stoji i povlači poteze. Školovani makjavelist, ima osobine lava kad se tuče u Saboru, a ima i osobine lisice kako sada vidimo”, smatra Milardović te dodaje da Plenković osobine lava pokazuje unutar stranke, no zna ih pokazati i u Saboru, u direktnom srazu s političkim protivnicima.

“Uz pokriće Šeksa”, ističe naš sugovornik.

Šeks mu je politički otac, a Dubravka Šuica je politička mama. Ona je dirigentica iz Bruxellesa. Šuica je vrlo utjecajna žena koja navodno zastupa interese Republike Hrvatske u Bruxellesu”, dodaje Milardović.

Milardović smatra da kandidati za Europski parlament nisu sposobni pokrenuti europske teme.

“To je sve skupa šaka jada. Od svih njih ionako nikakve koristi, a uvjeren sam da će 80% tema biti bezveznih”, smatra.

“Upotrijebna vrijednost svih tih zastupnika biti će mala”, ističe Milardović pa objašnjava:

“Prvo, oni kad se probude i otvore oči prvo im se vrte euri u glavi. A da bi se ti euri zaradili morate ići takvim diskursom kako oni zastupaju građane, suverenisti su, žele suverenu Hrvatsku koja je opljačkana do daske.”

Oni uopće ne predstavljaju svoje stranke, svoju državu i svoje građane, zaključuje u ovom kontekstu.

“Što je ostalo od našeg suverenizma? Niti hrvatska puška na hrvatskom ramenu, niti hrvatska lisnica u hrvatskom džepu”, kaže Milardović.

Milardović kao najkonstruktivniju opoziciju vidi Most

Lijevo od HDZ-a imamo sustav fragmentiranih grupa u politici, ističe Milardović komentirajući lijeve liste kandidata za Europski parlament.

“Ta scena je razdrobljena, i prema van i unutra. HDZ je nemoćna stranka koja ima 27 % potpore, ali im i s takvim postotkom pokazuje mišiće zato što je vrlo uspješno razmrvio i ljevicu i desnicu. To će se plastično vidjeti na ovim izborima, a još plastičnije na parlamentarnim izborima na kojima će se postaviti pitanje tko će s HDZ-om koalirati?”, objašnjava Milardović koji dodaje da je ljevica imala “porođajne muke sa sastavljanjem lista za EU izbore”.

Također ističe da će u tom slučaju vrlo moguća biti velika koalicija HDZ – SDP.

“To bi bilo logično jer bi se u tom slučaju vratio Savez komunista na vlast”, zaključuje.

Milardović kao najkonstruktivniju opoziciju vidi Most.

“Mislim da je HDZ-u najveći protivnik Most koji se pokazuje kao najjači u ovom trenutku“, ističe naš sugovornik.

Dodaje da bi volio kada bi se u predizbornoj kampanji otvorile europske teme, u korelaciji s hrvatskim temama.

“Ne može se na izborima za Europski parlament govoriti o lokalnim temama”, zaključuje Milardović.

Scroll to Top