Milardović: Plenkoviću bi se opet mogao dogoditi ‘crni labud’, ako ne popusti…

Preuzeto sa Direktno

Štrajk u školama traje već 34. dan, a usporedno s njim i izjašnjavanje učitelja o posljednjoj ponudi Vlade koju su sindikati dali na referendum. Velik dio njih već je putem društvenih mreža poručio premijeru kako istu odbijaju. Kako vidi izlaz iz nastale situacije i koje su moguće posljedice najdugovječnijeg štrajka od neovisnosti Hrvatske na aktualnu vlast i predstojeće predsjedničke izbore, za portal Direktno je komentirao politički analitičar i politolog Anđelko Milardović.  

Podsjetimo, umjesto povećanja koeficijenata za prosječno 6,11 posto koliko od prvog dana traže školski sindikati, Vlada je štrajkašima u posljednjoj verziji osim povećanja osnovice od 6,12 posto svima u javnim službama ponudila i dodatak od tri posto od 1. prosinca 2019. i jedan posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih jedan posto od 1. prosinca 2020. ako se do tada ne izmijeni uredba o koeficijentima složenosti poslova.

A zašto učitelji inzistiraju toliko na koeficijentu kada bi s Vladinom ponudom navodno dobili više, odgovaraju da je koeficijent priznanje jer on određuje kompliciranost i složenost njihova posla, a puka povišica kroz dodatke to nije.

Milardović ističe kako je već prognozirao da postoji mogućnost generalnog štrajka, iako ne navija za tu opciju.

Geneza bunta

“Sad smo blizu katarzične točke jer ovaj put se čini da učitelji neće popustiti jer je svih ovih desetljeća sektor znanosti, kulture i obrazovanja bio potpuno zanemaren i podcijenjen što je proizlazilo iz arogantnog stava onih koji su na vlasti. Obrazovani su svih ovih godina stjerani u ‘mišju rupu’ i sada su rekli dosta, nećemo i ne želimo više ovako”, pojašnjava genezu bunta prosvjetnih radnika u državi.

“Ovo nije borba samo za koeficijente, ovo je bitka više razine; izraz želje da se ovo društvo konačno pokrene i transformira. Ako se ne može promjenom izbornog zakonodavstva onda postoji snaga društva koja se u demokratskom obliku pojavljuje kao štrajk i preko sindikata, koji su socijalni partner Vladi i koja im u ovoj situaciji od početka pokazuje mišiće”, smatra naš sugovornik.

Pritom nas upućuje da pogledamo jednu fotografiju snimljenu na ‘oligarhijskom balu’ kako ironično naziva nedavno održan skup Europske pučke stranke u Zagrebu. “Ta fotografija gdje premijer Andrej Plenković njemačkoj kancelarki Angeli Merkel drži kišobran pokazuje svu licemjernost i njega kao premijera i njegove Vlade. On, dakle, Merkel drži kišobran, a prema sindikatima pokazuje mišiće i preko svog ministra šalje policiju po školama da popisuje učitelje koji štrajkaju.  Stoga se opravdano postavlja pitanje u što se to naša Hrvatska pretvara”, ogorčen je taj politolog koji poručuje premijeru da nije tu zbog Europe nego zbog Hrvatske.

Ponavlja kako postoji mogućnost općeg štrajka kao načina da građani kažu “dosta, ne možemo više ovako jer srljamo u provaliju s obzirom na demografsku katastrofu, na loše stanje u medijima i nedostatak demokracije” te dodaje kako Hrvatska “polako klizi prema autoritarnom modelu vladanja i sve je podređeno jednoj osobi, a to je Andrej Plenković”.

“U ovoj se situaciji pokazuje autoritarno lice jednog ‘vladara’, jednog Andreja Plenkovića čiji je stav – što hoćete, ako nemate što za jesti, evo vam kolači – u prijevodu, sindikati traže izjednačavanje koeficijenta, a on nudi povišicu. To je čista manipulacija”, upozorava Milardović.

Premijer ‘uprskao stvar’

Taj politolog smatra kako je premijer, kolokvijalno rečeno ‘uprskao stvar’. “Svojim arogantnim držanjem i podcjenjivačkim stavom štrajk je doveden do ovih razmjera i radikaliziran. Što prije se prestane ponašati kao autoritarni vladar, prije će se situacija smiriti”, uvjeren je.

Podsjeća kako je još Aristotel pisao da su temelj svake države odgoj i obrazovanje stoga je još manje jasno zašto se i s kojim motivom premijer tako konfrontira s najobrazovanijim dijelom društva. Na naš upit hoće li se aktualno stanje odraziti na predsjedničke izbore, Milardović odgovara potvrdno.

“Moj je scenarij sljedeći: ako premijer ne popusti sindikatima, Kolinda Grabar-Kitarović bi mogla izgubiti izbore. Dovoljno je bilo vidjeti skup na zagrebačkom glavnom trgu, u organizaciji školskih sindikata. Tamo je bilo mnoštvo ljudi, a svatko od njih ima obitelj, brata, sestru pa neka u Vladi računaju. Premijeru bi se mogao dogoditi ‘crni labud’ drugi put”, poručuje taj analitičar aludirajući na izjavu HDZ-ova Roberta Kopala koji je tim izrazom koji se koristi u financijskim krugovima objasnio nezadovoljavajuće rezultate stranke na europskim izborima kada su osvojili manje mandata u Europskom parlamentu nego što su očekivali.

Najveća pogreška

Najveća je pogreška, dodaje, što premijer cijelo vrijeme nastupa podcjenjivački i superiorno sa stavom ‘lako ćemo’. “Krajnje je radikalizirao situaciju samo da bi pokazao koliko je moćan, ne razumijevajući da je prava moć uspješno riješiti problem, a još veća, uopće ga ne proizvesti”, poentira naš sugovornik.

Ponavlja da je izlaz iz ove pat pozicije jedino moguć ako premijer “promijeni svoj stil komuniciranja, suzbije svoj ego i prestane iritirati građane”.

“Samo je trebao vidjeti što mu pišu prosvjednici, a osobno mora shvatiti da je ovo demokratska država i da je ne može voditi autoritarno jer mi koji smo prošli stari režim alergični smo na takav način vladanja i u tome ne želimo biti pristojni”, poručuje Milardović na kraju.

Scroll to Top