Dr. sc. Milardović za Narod.hr o smjeni Brkića i Kovača: ‘Tako su se odvijali procesi unutar SKH – kad skreneš s kursa, odmah te maknu’

Preuzeto sa Narod.hr

Nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u razgovaramo s profesorom političkih znanosti dr. sc. Anđelkom Milardovićem.

Upitali smo ga kako komentira najavljeno uklanjanje Mire Kovača i Milijana Brkića, koji su izgubili izbore, s važnih pozicija u Saboru, tj. s mjesta predsjednika Odbora za vanjsku politiku te s mjesta potpredsjednika Hrvatskog sabora.

> (VIDEO) Evo što kaže Plenković o smjenama Brkića i Kovača

> (VIDEO) Pupovac čestitao koalicijskom partneru Plenkoviću i poslao poruku Penavi

> (VIDEO) Jandroković o smjeni Brkića i Kovača s funkcija u Saboru: ‘To nisu sankcije’

„To se u političkoj kulturi starog režima zvalo „politička diferencijacija“, „drugovi“ su skrenuli s kursa HDZ-a. A onda ih je izvršni sekretar odlučio maknuti, odnosno diferencirati kako bi mogao homogenizirati svoj položaj unutar HDZ-a“

„Druga stvar, vrlo je zanimljivo u 21. stoljeću, kada su unutarstranački izbori koji doduše jesu po svojoj formi bili dosta demokratski (u drugim strankama toga gotovo da i nema), ali izborni rezultati su kao opet kao u doba starog režima – Veliki vođa dobije 80 posto, a konkurencija 20 posto. Ja sam se nadao da će veliki i dragi vođa dobiti najmanje 105, ako ne i 110 posto“ – našalio se Milardović i dodao:

„To je čisti model narodne demokracije unutar HDZ-a. Tako su se odvijali procesi unutar SKH – kad skreneš s kursa, odmah te maknu.“

Na pitanje kako očekuje da će Kovačeva struja sada postupiti i misli da možda slijedi njihovo izlaženje iz stranke i osnivanje nove, dr. sc. Milardović kaže:

„Gledajući, opet, povijest i iskustva HDZ-a, to ne ide u prilog izbačenima. Manje-više svatko tko je pokušao osnovati novu stranku, loše je prošao. Gdje su sada te stranke? Manolićev HND (Hrvatski nezavisni demokrati), DC (Demokratski centar) Vesne Škare Ožbolt, Hrvatska zora Milana Kujundžića koja se ugasila prije zore. Dakle, to pokazuje kako su prolazili disidenti koji su pokušali sreću u novim strankama. Nestali su ili su se vratili, da citiram ‘Velikoga vođu’, u krilo matere svoje.“

Plenković – agresivan i autoritaran tip

„Moja je teza da je ovo Pirova pobjeda, i po prvi puta otkad ‘Veliki vođa’ vodi HDZ je dobio neke izbore. A ostale je izbore izgubio, dakle. čisti ‘luzer’. Ova njegova pobjeda daje nadu za pobjedu na parlamentarnim izborima, ali rezultat koji je postigao ne vodi nigdje u smislu konsolidacije te stranke. Ta frakcija na čijem čelu je Miro Kovač će i dalje postojati i s ovim rezultatom otvara se put suradnji te frakcije ‘desnog krila SKH’, tj. HDZ-a s Miroslavom Škorom, koji je isto bio u HDZ-u. Možda će doći do udruživanja. Vrlo sličan bi scenarij bio da je pobijedio Kovač, ako čak ne isto. Prema tome, naš dragi ‘Veliki vođa’ neka se ne raduje prerano, kao da je sve gotovo.“ – rekao je dodajući:

Ovo što ja govorim nije subjektivno, ja ne stojim niti na jednoj strani, nego pokušavam biti maksimalno objektivan. Koja god strana pobijedila, ja od toga osobno nemam ništa. Dodajmo i kako nismo unaprijed znali plan smjera ili pravca u kojem bi pojedina frakcija išla ako dođe, odnosno nastavi biti na čelu stranke, što se ponajbolje moglo vidjeti u onom jednom jedinom jadnom sučeljavanju. U njemu nisu bile deklarirane javne politike. Ni jedan od njih nije rekao: ‘Ja ću ako pobijedim, uz pomoć deklariranih javnih politika voditi stranku, odnosno državu – u tom i tom pravcu.“ – rekao je, ocijenivši sučeljavanje vrlo niskom ocjenom:

„Ona rasprava je bila po prilici takva da su dvojica sugovornika donijela sa sobom paket prljavog rublja i onda su ga razmjenjivali. I ništa drugo, bez ikakvog sadržaja. No, ono što je još meni bilo uočljivo je bila pristranost voditeljice u korist Plenkovića. I naravno, onaj jedan moment koji je zanimljiv – Plenkovićeva primjedba ‘Zaustavite ga ili ću ga ja zaustaviti’. On je, po meni, agresivan i opasan tip. Kada bi se njemu dale ovlasti, on bi u određenom momentu bez ikakvih problema uveo izvanredno stanje. Dakle, to su ljudi koji vode ovu zemlju – ‘Zaustavi ga ili ću ga ja zaustaviti’.“

„Na sučeljavanju je bila vidljiva Plenkovićeva agresivnost, i to pod krinkom blagog osmjeha, monotonog birokratskog govora s upotrebom riječi iz metajezika.“ – prokomentirao je dr. sc. Milardović dodajući:

„Autoritaran tip, autoritaran način vođenja stranke, pobjeda koja odgovara autoritarnom modelu političke kulture, ‘Zaustavi ga ili ću ga ja zaustaviti’… Klijentelistički odnosi u stranci- strah da će netko ako glasuje protiv Vođe izgubiti posao… Patrijarhalni model političke kulture – gledaj što ćaća radi i ti radi tako itd.“

Ovo sve govorim bez pristranosti i bez volje da bi ikoga uvrijedio. Što vidim – to kažem“ – naglasio je dr. sc. Milardović.

Također je istaknuo da je Plenkovićevom HDZ-u sada smanjen izbor potencijalnih koalicijskih partnera, jer ne mu ne dolazi u obzir koalicija sa Škorom. Ostaje mu, dakle, samo Bernardićev SDP.

„A s obzirom da je po mentalnom sklopu Plenković bliži SDP-u ne bih se čudio da mu i to padne na pamet.“ – zaključio je dr. sc. Milardović.

Scroll to Top