Dr. sc. Milardović za Narod.hr: ‘Ako se HDZ ne može transformirati i odmaknuti od ideologija 20. st. – onda je bolje da nestane’

Preuzeto sa Narod.hr

O aktualnim pitanjima unutarstranačkih izbora u HDZ-u, događanja u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, kao i inauguracije novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, razgovarali smo s profesorom političkih znanosti, dr. sc. Anđelkom Milardovićem.

Narod.hr: U tijeku su pripreme za unutarstranačke izbore u HDZ-u. Kako komentirate aktualna događanja po tom pitanju? Kolike su šanse da „opcija za promjene“ preuzme vlast u HDZ-u?

Dr. sc. Anđelko Milardović: Postoje šanse ovog trijumvirata, ove trojice (Kovača, Stiera i Penave) i Milijana Brkića. Ono što je najvažnije za ovu priču, kao nekakav meritum stvari – jest da tko god pobijedio – bilo Plenković, on će tada izazvati takvu reakciju unutar HDZ-a da će dati krila političkoj desnici u HDZ-u i izvan njega, bilo da pobijedi ova druga strana – opet će biti isti rezultat – ojačat će politička desnica unutar HDZ-a i izvan te stranke. Dakle, sve će ići u pravcu tektosnkih poremećaja unutar samog političkog sustava. Sada ćemo vidjeti kako će se stvari dalje razvijati u kampanji – u pretkampanji je radikalizirana politička komunikacija među suprotstavljenim stranama i mislim da će, kako se bude prelazilo iz pretkampanje u kampanju, politička retorika biti sve jača i jača i da će i se i dalje produbljavati otvorena konfliktna linija koja je stara već tri godine, otkad je predsjednikom postao Andrej Plenković. On je čovjek koji ima neka specifična obilježja osobe koja je oblikovana na Zapadu, a u vladanju gaji jedan koncept koji bi se u sociologiji politike mogao sažeto modelski opisati kao cezaristička demokracija – uz kontrolu medija, uz upotrebu obavještajnog sustava, uz obračun unutar parlamenta itd. To je jedno potpuno neočekivano ponašanje od osobe koja je oblikovana na Zapadu.

Drugo, ta je ista osoba pokušala modernizirati HDZ u pravcu lijevo-liberalne opcije, što je izazvalo dodatan sukob unutar te iste stranke. Ona se definira identitetski kao stranka ideje kršćanske demokracije. No, sada, ako ti sukobi budu toliko jaki, može doći do raskola – onda ćemo možda imati njemački model – CDU-CSU. Pojavit će se možda neke sestrinske stranke, možda će se okupiti oko Škore, ukoliko Škoro ima još ambicija nešto pokrenuti.

Moje mišljenje: ako se ta stranka može transformirati, da bude kompatibilna s društvom 21. stoljeća, neka to napravi. Ako to ne može napraviti, ako i dalje bude bila na tragu političkih ideologija 20. st. – onda bolje da nestane. To sada ovisi o njima. Na drugoj razini – sve ono što je dobro za HDZ ne može se poistovjetiti s Hrvatskom. Ne može se staviti znak jednakosti između stranke i države, osim u nekom recidivu komunističke svijesti. HDZ nije jednako Hrvatska.

“Neka se moderniziraju ili neka nestanu”

Neka se transformiraju, neka se moderniziraju, ili neka nestanu. Ništa na ovom svijetu nije trajno i ništa na ovom svijetu, uključujući i ovo društvo, ne mora biti zarobljeno ili bačeno u jednu talačku situaciju zbog egoizma jedne grupe u politici.

Narod.hr: Prije nekoliko dana u gradskoj skupštini Grada Zagreba „pao“ je sporni Generalni urbanistički plan – naime, HDZ-ovi zastupnici nisu podržali gradonačelnikov prijedlog. Hoće li se ovaj raskid suradnje gradskog HDZ-a i stranke Milana Bandića odraziti i na nacionalnu razinu?

Dr. sc. Anđelko Milardović: Neće. Moja je projekcija da se neće ništa dogoditi – Bandić će najvjerojatnije ostati tu gdje je. I dalje će zbog parlamentarnih izbora igrati na nacionalnoj razini. Nikome sada ne odgovaraju izvanredni parlamentarni izbori jer bi bila velika konfuzija u hrvatskom političkom prostoru s obzirom da je sada Hrvatska predsjedateljica EU-a. Unutarstranački izbori u HDZ-u, pa prijevremeni parlamentarni izbori, pa redovni – kako bi se to sve uskladilo? Dakle, neće, oni će čekati do zadnje plaće u Saboru jer je to najveći motiv njihova postojanja. Ovo sve drugo su isprazne priče – maškare i maskerate, pogladne igre.

Narod.hr: Bliži se inauguracija Zorana Milanovića. Kako komentirate njegovu odluku da se ta svečanost održi na Pantovčaku, pred vrlo uskim krugom uzvanika?

Dr. sc. Anđelko Milardović: Nemam ništa protiv tog modela. Svaki predsjednik izražava svoju osobnost, svaki ima svoj identitet, svaki ima pravo na izbor. To je dosta jedna modernistička ili postmodernistička inauguracija. S te strane razumijem novog predsjednika. Ako sve prođe u skladu sa Zakonom, ja protiv tog stila nemam ništa.

Scroll to Top