Prof. dr. sc. Milardović: ‘Politička oligarhija iseljeništvo doživljava starom totalitarnom sviješću da su to odmetnici, ustaše…’

“U svijetu je sada u pokretu 258 milijuna ljudi. Europa je atraktivna za migrante zbog uređenih ljudskih prava, okoliša, visokog standarda i sigurnosti. Kad ljudi vide preko novih medija kako se živi u Europi, naravno da će dolaziti. EU će morati regulirati migracije preko zajedničke migrantske politike, da sve zemlje imaju okvir za zajedničku migrantsku, a onda i svoje nacionalne politike. Gospodar EU u odnosu na migracije sada je Erdoğan jer na svom teritoriju drži 3,6 milijuna migranata. Ako Europska unija ne bude ispunjavala sporazum o migracijama ili se bude previše petljala u sukob u Siriji, on uvijek može pustiti 3,5 milijuna ljudi“, ističe prof. dr. sc. politolog Anđelko Milardović u razgovoru za Večernji list s kojim su razgovarali u povodu 1. međunarodne znanstvene konferencije “Globalizacija migracija, antiimigrantske stranke i ksenofobija. Utjecaj globalizacije migracija na europska društva i države u 21. stoljeću”, u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti i splitskog Filozofskog fakulteta, koja će se održati u Splitu 26. listopada.

Voditelj tog projekta je prof. dr. sc. Anđelko Milardović.

O dobrim i lošim stranama globalnih migracija za Hrvatsku

“Loše su strane što je u pet-šest godina iz zemlje otišlo 300-400 tisuća ljudi. Hoće li se iseljavanje zaustaviti, ovisi o Vladi i hoće li uspjeti srediti gospodarski i politički sustav da građani budu zadovoljni pa neće odlaziti. Dio mladih je otišao zbog kradljivaca vremena, političkih oligarhija natoloženih u 27 godina koje su ih nečinjenjem i odustajanjem od reformi otjerali. Mladima je dosta da im netko krade vrijeme. Dobre strane migracija su što mladi mogu lakše ostvariti ambicije vani i što možemo povući potomke iseljenika. Nažalost, mentalni sklop iz bivše države prema iseljeništvu nije se promijenio“.

Postoji taj ideološki moment u svijesti političke oligarhije u smislu odioznosti prema dijaspori jer je se doživljava starom totalitarnom sviješću da su to odmetnici, ustaše… Nešto se promijenilo, ali ne toliko da se stvore uvjeti da se potomci iseljenika vrate, kao što Irci vraćaju svoje iseljenike. Spremni smo potrošiti ogroman novac na integraciju stranaca, a nećemo potrošiti taj novac da naši građani ostanu i da privučemo treću-četvrtu generaciju iseljenika. U redu je da država stvori uvjete za dolazak stranaca, jer svi smo mi odnekud došli, ali je naopaka politika da više idemo prema stranim migrantima s “dobrodošli”, a naši građani se doživljavaju u stilu “odite ća, da vas više ne vidimo”!“, upozorava.

O antiimigrantskim strankama

“Odgovor je višeznačan. Globalizacija je proizvela nejednake uvjete, izbacila je višak radnika koji se seli po svijetu. Postoje dobitnici i gubitnici globalizacije. Drugo, sukobi i ratovi su proizveli masovne prisilne migracije prema EU. Zbog migrantske krize 2015. Europa se podijelila na orbanovsku, višegradsku i globalističku MM, Merkel – Macron EU. Počeo se mijenjati model Europe i shvaćanje da je kozmopolitska točka pa se pokazalo da to nije jer su se počeli dizati zidovi i prvi put u povijesti pojavile su se antiimigrantske stranke, nastale na konfliktnoj liniji globalizam – suverenizam. Migracije su kompleksna i interdisciplinarna i multidisciplinirana priča jer se radi o čovjeku, a čovjek, kad se pokrene iz svog mjesta, nosi svu svoju prtljagu, znanje, identitet i susreće se s drugima u prostoru u kojem se snalazi ili se gubi”, zaključuje prof. dr. sc. Milardović.

Razgovor u cijelosti pročitajte na Večernjem listu.

Scroll to Top
Scroll to Top