Prof. Anđelko Milardović za Narod.hr: ‘U Plenkovićevom sukobu s Grmojom zadnju liniju obrane držao je Pupovac’

Preuzeto sa Narod.hr

Kako vrijeme prolazi ovo ispada najgori saziv Hrvatskog sabora što se poklapa s izmjenama saborskog pravilnika, jer nema mjesta poopćavanju i generaliziranju a najzaposleniji dio Sabora je saborska straža”, ističe prof. dr. sc. Anđelko Milardović za Narod.hr referirajući se na incident između zastupnika Nikole Grmoje i premijera Andreja Plenkovića koji se odvio u srijedu u Hrvatskom saboru.

Profesor Milardović za Narod.hr protumačio je glavne elemente premijerove politike, a koje su dovele do gubitka kontrole. Jedan od njih je činjenica da je Plenkovićev koalicijski partner Milorad “Pupovac paravladar Republike Hrvatske, jer bez njega Plenković ne može ništa“.

Narod.hr: Kako tumačite incident između premijera Plenkovića i zastupnika Grmoje, u kojem je na Grmojine prozivke Plenković pojurio prema zastupniku, zbog čega su se između njih ispriječili drugi zastupnici? Što smatrate glavnim uzrokom tog sukoba?

 

Anđelko Milardović: To što se dogodilo ima više slojeva, a prvi je sloj je politička komunikacija, odnosno politička kultura. U tom smislu, po prvi puta se pokazalo da je jedan europski orijentiran premijer izgubio samokontrolu. Prema mom mišljenju, trebao se, koliko god je bilo elemenata za takvo ponašanje, zaustaviti, da bi ostao dosljedan onoj slici koju uz pomoć medija proizvodi. To je potpuno odstupanje od one komunikacijske paradigme koju smo navikli gledati.

Drugi sloj je gubitak sadržaja politike. Politika se kao djelatnost u političko-filozofskom smislu potpuno izgubila. Sabor tako funkcionira, kada se gleda prema medijima, kao dio društva spektakla; ispražnjenje forme koje kompenziraju izgubljeni sadržaj politike uz pomoć ovakvog ponašanja. Na stranu, je li tome prethodilo nepristojno i neprimjereno ponašanje.

Na sadržajnoj razini, postavlja se pitanje koga Sabor danas uopće zastupa. Riječ o nečemu što politološka literatura tumači kao post parlamentarno stanje, a ono se manifestira kada zastupnici više ne zastupaju interese građana nego interesnih grupa i vlastite interese.

 

>Politolog Milardović: ‘Pupovac je dvostruki igrač, a Bandić će vjerojatno postavljati nove zahtjeve’

>Anđelko Milardović: ‘Politički sustav je potrošen i u ovom stoljeću ne može servisirati interese građana, postaje kočnica sam sebi’

Jedan od dokaza da ne zastupaju interese građana, ali daleko širi sadržajni problem po meni jest kretanje političkoga sustava u neke polu autoritarne vode ili bolje rečeno destabiliziranje ustavne formule demokracije, jer demokracija ne može bez kontrolne grupe u politici.

 

HDZ sada nije direktno kriv što se ona razvodnila, ali treba vidjeti koja je bila uloga HDZ-a u drobljenju različitih stranaka ili grupacija. Sada smo došli do toga, da HDZ jednostavno nema ozbiljnoga konkurenta, jer sustav nema kontrolne grupe. To je prvo obilježje skretanja u neki oblik autoritarnog sustava.

Drugo obilježje treba gledati u pretvaranja medija u propagandu preko PR-a. Mislim da se ulaže značajan novac u održavanju sustava preko propagande. Mediji su kontrolirani i nema više nikakvih rasprava, pa ni različitih mišljenja. Mediji su pod kontrolom kapitala i pod kontrolom politike.

Imate i treće obilježje skretanja u autoritarne vode, upotrebu ili instrumentalizaciju obavještajne službe u borbu za vlast. Pa čak i priča oko promjene izbornog zakonodavstva i koja je plasirana kao probni balon, da će se dobivati bonus nagrada odnosno kompenzirane mandate. Ako jedna politička stranka ne može dobiti 35-40 posto glasova na izborima i onda netko dolazi na suludu ideju plasiranja dodatnih mandata – to je strašno.

Narod.hr: Kako su ta obilježja skretanja politike u autoritarne vode utjecala na rad Hrvatskog sabora?

Anđelko Milardović: Kako vrijeme prolazi ovo ispada najgori saziv Hrvatskog sabora što se poklapa s izmjenama saborskog pravilnika, jer nema mjesta poopćavanju i generaliziranju a najzaposleniji dio Sabora je saborska straža.

U jučerašnjem sukobu zadnju liniju obrane držao je Pupovac, koalicijski partner, te iako je politički sustav u kojem bi predstavnik manjine trebao brinuti o kulturnom identitetu, odlučuje hoće li neka Vlada postojati ili neće. I on se pojavljuje kao paravladar Republike Hrvatske, jer bez njega Plenković ne može ništa.

>Što stoji u Odluci o praćenju pristupanja Srbije EU, zbog koje se Plenković sukobio s Grmojom?

Nemam ništa protiv Pupovca kao čovjeka, nego su njegovi postupci krajnje iritirajući; koji iritiraju u Hrvatskoj većinu ljudi. On se postavlja kao glavni politički akter, što mu Plenković tolerira. Ovaj ispad je djelom vezan i uz tu priču, dojadio je i većini naših Srba. Sve mu je dopušteno samo zbog održavanja stabilnosti Vlade, zaključuje profesor Milardović.

Scroll to Top
Scroll to Top