Milardović: U povijesti crnih labudova, ovo je drugi…

Preuzeto sa Direktno

“Vidljivo je da će biti uspostavljen sustanarski odnos ili kohabitacija unutar izvršne vlasti između novoga predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i premijera RH Andreja Plenkovića. Karakterizacije te kohabitacije, mislim da će biti dosta tvrda, jer se radi o dvjema osobnostima koje su u nekim karakternim crtama slične i da tako kažem pršne. Vidjet ćemo hoće li ta personalna razina biti relevantnija ili važnija u odnosu na provođenje Ustava Republike Hrvatske. Milanović je u svom govoru istakao da je republikansi ustavnik, znači da će se držati Ustava. Ako se bude držao Ustava, onda te tenzije mogu biti i slabije unutar samog tog kohabitacijskog odnosa”, rekao je Milardović.

Smatra kako je poraz Kolinde Grabar-Kitarović ujedno i drugi poraz Andreja Plenkovića.

“Da gospođa Kitarović nije bila dio HDZ-a, onda ova teza ne bi ni stajala, bila bi besmislena. Ali kako je bila pod pokroviteljstvom HDZ-a, odgovornost uvijek preuzima poglavica, prvi čovjek i naravno, najbliži suradnici”.

Plenković je prvo izgubio parlamentarne izbore, a sada i predsjedničke, ali komentira Milardović, premijer se pokušava ekskulpirati. U izbornoj je noći, na novinarski upit da komentira ponovni gubitak izbora, Plenković krenuo nizati uspjehe Vlade.

“Ne mogu vjerovati da čovjek ne zna šta je politička stranka, šta je Vlada, a vodi političku stranku i vodi Vladu. Velika je odgovornost na njemu. U povijesti pojave crnih labudova, ovo je pojava drugog crnog labuda. A zašto se sve ovo pojavilo? Njemu će vjerojatno sve pojasniti njegov ekspert Robert Kopal”, komentira Milardović.

Poraz na ovim predsjedničkim izborima, kaže naš sugovornik, itekako će utjecati na odnose snaga unutar HDZ-a. Već u finalu izborne noći mogle su se naslutiti naznake pretendenata na mjesto šefa HDZ-a, da to neće proći tako lako i bilo je jasno da će se i drugi natjecati za šefa HDZ-a, smatra Milardović i kaže “da ne zna na temelju čega on može braniti svoj saldo, svoju bilancu, ne kao premijer, već kao šef stranke, to treba razlučiti” te dodaje “a on da bi prikrio gubitke stranačkih izbora, on se kiti premijerskim uspjesima. Koliko su ti uspjesi doista uspjesi, to ovi ljudi koji se bave ekonomijom mogu reći”.

Što možemo očekivati na parlamentarnim izborima?

“Vidjet ćemo kako će se ponašati Škoro i Škorina ekipa, a po svemu sudeći po različitim izvorima i najavama slijedi formiranje političke stranke. Ako ona bude tako postavljena i bude mobilizirana javnost kao što je to bio slučaj na predsjedničkim izborima, premda se parlamentarni i predsjednički izbori teško mogu komparirati, ali recimo da bude ta atmosfera, da on preko nove grupe u politici animira mnoštvo, onda bi to bio značajan postotak. Na taj način oslabio bi rezultat HDZ-a i HDZ bi ušao s jednim smanjenim koalicijskim potencijalom. Što se tiče SDP-a, on će sigurno imati puno veći koalicijski potencijal s članovima ljevice”.

Milardović očekuje da će se unutarstranački izbori, kao i parlamentarni, odvijati tek nakon završenog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. Ali jedno je sigurno, zaključuje profesor, Plenković ne može zaobići svoju odgovornost.

Scroll to Top