Milardović za Direktno: Desnica je oslabljena dvama kandidatima koji jedan drugom kradu glasove

Preuzeto sa Direktno

“Desnica se u slučaju ova dva kandidata politički raskolila. Škoro je bio jedan od kandidata, favorita za drugi krug, ali na sučeljavanju se s njim nešto dogodilo. Neobjašnjivo je njegovo ponašanje i sučeljavanje mu je naštetilo. Ili se nije snašao ili postoje neki drugi razlozi. Možda politički pritisak zbog kojeg je djelom odustao, a za kojeg ne znamo. Ne isključujem niti jednu mogućnost”, rekao je Milardović za Direktno.

Evidentno je slabljenje desnice u kojoj dva kandidata – jedan drugome kradu glasove, dogodio se prvi raskol unutar stranke i to mogu, smatra, zahvaliti Plenkoviću. Ističe kako Plenković stalno Grabar-Kitarović radi “medvjeđu uslugu” i najveći je “crni labud”.

U suprotnom, smatra, desnica je očekivala da će se njezin dio, u HDZ-u i izvan njega, učvrstiti i moći “ići” na Plenkovića. Očekivala je da će pobjedom Škore i prolaskom u drugi krug imati bolje političke pozicije u odnosu na Plenkovića i HDZ. Napominje kako su Plenkoviću ovi izbori značajniji nego Grabar-Kitarović i pitanje mu je “biti ili ne biti”. U protivnom, moglo bi mu se dogoditi da izgubi sve.

Zanimljivo je kako je Škoro, aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović, koja je imala svu logistiku, gotovo eliminirao. No, nikako se to ne može smatrati porazom već uspjehom, ukoliko, uspije zadržati dio izbornog tjela, osnuje političku stranku i pobijedi na parlamentarnim izborima. 

Postavlja se pitanje je li Škori desna opcija bila jedino rješenje i je li u kampanji mogao ići malo liberalnije. No, desna opcija je bila jedina realna. Milardović smatra kako mi, kao društvo, nismo pripremljeni za liberalne opcije.

Također ne treba računati s nečim što se zove prebacivanje glasova jer Škoro svoje birače nije pozvao da glasaju za HDZ.  Milardović smatra da bi mu time cijeli trud bio uzalud.

No, kakve su prognoze za drugi krug? Hoće li pobijediti lijeva ili desna politička opcija i u kojem smjeru će ići desnica: “Ako Milanović pobijedi Milanovića i uspije sam sebe svladati i bude li se držao sinoćnjeg govora, koji je imao elemente predsjedničkog, ima prednost za šefa države. Ima daleko veći potencijal u odnosu na ‘kraljicu mora’. Oni su dvije različite osobe, jedna čita sa šalabahtera, a druga se ponaša državnički, kao da su zamijenili uloge. Bez obzira na ideologiju ne može se negirati činjenično stanje”, zaključuje Milardović.

Scroll to Top