Milardović za Direktno: Milanovićev odabir prvih vanjskih posjeta je dobar, ali što je sa Srbijom i BiH?

Preuzeto sa Direktno

Zoran Milanović i Borut Pahor održali su prošlog tjedna radni sastanak u Otočcu ob Krki, tijekom prvog Milanovićevog inozemnog posjeta u svojstvu novog hrvatskog predsjednika.

Razgovarali su o hrvatskom ulasku u schengenski prostor i arbitražnom sporu kao glavnim temama radnog sastanka. Potom, Milanović se uputio u Austriju gdje je sa svojim austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom razgovarao o novom valu migranata koji bi mogli doći na granice država nakon što je Tayyip Recep Erdogan otvorio vrata Turske.

Profesor političkih znanosti Anđelko Milardović ističe kako je Milanovićev posjet Sloveniji i Austriji razuman.

“Posjeti Sloveniji i Austriji očekivani su zbog toga što se podrazumijeva da se uvijek ide u rješavanje problema po sustavu od nižega pa nadalje. Dakle, sada bi se mogli riješiti problemi s tim zemljama koji se nisu riješili već 27 godina i ovaj Milanovićev potez je dobar”, započeo je Milardović.

Ipak, ističe da je Milanović mogao prvo riješiti druga pitanja i to u susjednoj BiH.

“Očekivao sam da će prvo ići u BiH s obzirom na stanje u toj državi. No ima logike i da je išao i u Sloveniju i u Austriju zbog migrantske krize. Vjerojatno je s njihovim predstavnicima razgovarao o tome što napraviti u slučaju nove migrantske krize. Treba uzeti u obzir činjenicu da je Erdogan pustio 75 tisuća migranata iz Sirije i to je svojevrsno problem i za Hrvatsku. Ipak, teško je na temelju jednog posjeta suditi koje su prve njegove akcije i o čemu su točno pričali, to ne možemo znati”.

Milardović: Što Srbiju košta da prizna hrvatsku manjinu u njihovoj državi?

Sugovornik smatra da je ipak najviše problema, barem što se tiče susjednih zemalja, usmjereno na Srbiju.

“Milanović bi trebao što prije iskomunicirati sa Srbijom da se riješi pet ključnih pitanja, a to su problem s nestalima u Domovinskom ratu, povrat opljačkanog umjetničkog blaga, rješenje oko pitanje granica, pitanje ratnih odšteta te riješiti položaj hrvatske manjine u Srbiji koja nema ni približni status kao što je položaj Srba u Hrvatskoj”, rekao je Milardović te nastavio:

“Ako Srbija ne riješi pitanje hrvatske manjine, neće nikada ući u EU. Što tu državu košta da prizna hrvatsku manjinu i da imamo sva prava koja oni imaju kod nas. Mora postojati ekvivalent. I s jedne i s druge strane su ljudi. Moramo izjednačiti manjinska prava”.

U zaključku, Milardović navodi kako je dobro da se Milanović bavi pitanjima Hrvatske u kontekstu okruženja, ali treba se baviti i unutarnjim pitanjima.

“Trenutno su u fokusu više regionalna pitanja u odnosu na europska. U ovom mandatu treba riješiti sve sporne točke koje može riješiti u susjedstvu, a što se tiče ovlasti unutar države, neka pokuša sudjelovati tako da Hrvatska bude funkcionalna država, a ne da služi političkoj oligarhiji. Neka služi narodu. Trebalo bi intervenirati u politički sustav da ga dovede u red i da taj sustav bude u funkciji građana”, zaključio je Milardović u razgovoru za Direktno. 

Scroll to Top