Milardović za Direktno: Milanovićev posjet Sloveniji ima smisla samo ako…

Preuzeto sa Direktno

“Odluka Zorana Milanovića da u ulozi predsjednika RH prvo posjeti Sloveniju ima smisla. Mislio sam da će zbog zategnutih odnosa s BIH prvo otići tamo. Međutim, razumljivo je da za prvi bilateralni posjet ode u Sloveniju. Hrvatska i Slovenija imali su u tranzicijskom razdoblju vrlo sličan put i uglavnom su surađivale.  Međutim, zadnjih 25 godina nisu riješena sporna granična pitanja. S obzirom na činjenicu da su obje države članice Europske unije, to bode u oči. Hrvatska je trenutačno predsjedateljica EU-a, a Slovenija je to bila… Mislim da je Milanovićev bilateralni posjet orijentiran u pravcu da se ti odnosi dviju zemalja dovedu u međunarodnopravni red te da se s jednim susjedom riješi pitanje granica”, rekao je Milardović.

Milardović napominje da odlazak predsjednika u drugu zemlju mora za svrhu imati rješavanje problema.

Milardović: Postoji jedan paradoks…

“Znamo da Hrvatska ima neriješenih graničkih pitanja s BiH i Srbijom pa je možda ipak metodički ispravno krenuti od susjedstva pa ići dalje. Skrojena je neka vanjskopolitička agenda prioriteta. Netko će to kad tad morati riješiti, a ako je taj posjet u svrhu rješavanja spornih točaka, onda to ima smisla. Zašto bi inače išao? Pa ne ide predsjednik u drugu zemlju na izlet. Ide riješiti neki problem”, istaknuo je Milardović. 

Kako ističe Milardović, ako se pitanje granica i riješi, nije realno da će se odnosi Slovenije i Hrvatske značajno promijeniti.

“Hrvatska i Slovenija su ipak zemlje sličnog civilizacijskog i kulturnog kruga. Postoji jedan paradoks. Pitanje granica nije nešto što Slovenci i Hrvati percipiraju kao problem, nešto što otežava komunikaciju. Pogledajte koliko turista iz Slovenije dolaze na hrvatsko more, koliko gospodarski surađujemo… Postoje dva paralelna svijeta, svijet političke elite i realni svijet. Ti svjetovi se negdje dodiruju, ali politički svijet nije presudan za odnos između dva naroda. Međutim, vrijeme je da se pitanje granica dovede u red”, zaključio je Milardović.

Scroll to Top